İster Akdeniz’de bahar ister Ege’de yaz gelmiş olsun, plajlar seni çağırdığında mayonun içinde iyi görünmek için forma girmek istersin. Vücudunun orta kısımlarının biraz gevşediğini hissediyorsan veya yalnızca biraz sıkılaşmak istiyorsan, kolayca düz bir karna sahip olabilirsin!

Sağlıklı Bir Diyet Uygulamak

Yatmadan iki-üç saat önce hiçbir şey yeme. Vücudun uyurken yavaşlar, bu da vücudunun midendeki gıdaları düzgünce sindirmesini engeller.

  • Ayrıca akşamları ve geceleri çok daha az aktif olursun, bu da vücudunun gece geç vakitte aldığın kalorileri enerji olarak yakmak yerine büyük ihtimalle yağ olarak depolayacağı anlamına gelir.
  • Yatmadan iki-üç saat önce hiçbir şey yememeye çalış veya yalnızca gündüz yemek yemene izin veren “gündüz diyeti”ni uygula.
Daha sağlıklı beslen. İş düz karın dostu bir diyet uygulamaya gelince bunun tam olarak bir sırrı yoktur; yalnızca meyve, sebze veya tam tahıllı gıdalar gibi sağlıklı gıdalardan daha fazla yemen ve şeker, cips ve fast-food gibi hazır yiyecekleri kesmen gerekir. Yalnızca bu basit değişikliği yaparak karnında bir dünya değişim olduğunu göreceksin. Ama diyete pervasızca başlaman önerilmez, sağlıklı bir diyete yavaşça geçiş yap; ancak sürekli olarak kötünün yerini iyiye bırakmasını sağla. Yapabileceğin bazı basit değişiklikler şunlardır:
  • Bol bol yağsız protein ye. Fasulyeler, kabuklu yemişler ve yağsız et senin için faydalıdır.
  • Tam tahıllı gıdalar tüket. “%100 tam tahıllı” veya “%100 tam buğday” yazan etiketleri ara, yalnızca “buğday unu” yazanları değil. Tam tahıllı gıdalar seni daha uzun süre tok tutar, bu da kilo vermene ve düz bir karna sahip olmana yardımcı olur.
  • Az yağlı süt ürünleri tüket. Yararlı süt ürünleri arasında süt, yoğurt ve lor peyniri bulunur. Dondurma veya sert peynirler gibi yağ oranı yüksek ürünlerden uzak dur.
  • Sağlıklı yağlar tüket. Bildiğin tüm yağlar kötü değildir. Avokado, kabuklu yemişler, zeytin yağı ve balık yağında bulunan tekli doymamış yağlar, tohum yağlarında bulunan çoklu doymamış yağların da olduğu gibi senin için çok faydalıdır. Bunlar kilo vermene yardımcı olabilir. Yalnızca işlenmiş ve fırınlanmış gıdalardaki trans yağlardan uzak dur.
  • Sodyum alımını azalt. Sodyum, vücudunun su tutmasına neden olur, bu da seni şişkin gösterir; özellikle karın bölgesinde. Mümkün olduğunca, yüksek sodyumlu gıdaları daha sağlıklı gıdalarla değiştir. Sıradan sofra tuzu yerine sodyumu daha az olan koşer tuzu veya deniz tuzu kullan. Yüksek sodyumlu bazı gıdalara soya sosu, restoran yemekleri, monosodyum glutamat (MSG), sucuk ve salam gibi işlenmiş etler, jambon, pastırma, soslar ve atıştırmalıklar dahil edilebilir.


Porsiyonlarını azalt. Birçok insan, yanlış gıdaları yemekten ziyade doğru gıdaları çok fazla yer. Yalnızca doyduğunu hissedene kadar yemeli ve sonrasında durmalısın. Eğer gün içerisinde düzenli, sağlıklı atıştırmalıklar yiyorsan, bu seni aç hissettirmemeli.
  • Yemek yerken daha küçük tabaklar kullanmak iyi bir numaradır. Bu sayede tabağın yiyecekle dolmuş gibi görünecek; ama aslında normalde yiyeceğinden daha az yiyeceksin. Ayrıca tabağın en azından yarısını sebzelerle doldurmaya çalış.
  • Yemek yerken lokmalarını daha yavaş ve tam olarak çiğnemeye çalış. Lokmanı iyi çiğnemek, midendeki sindirim sürecine yardımcı olur; daha az şişkin hissedersin ve daha az gazın olur. Her lokmayı elma püresi kıvamına gelene kadar çiğnemelisin.
  • Yemek yerken her bir lokmada kısa aralar ver. Bu fazladan zaman, midene doyup doymadığını anlama şansı verir, bu da fazla yemeni engeller.
  • İşlenmemiş ve tuzlanmamış yemişler ve tohumlar, kararında yendiği sürece özellikle iyi atıştırmalıklardır; çünkü daha tok hissetmeni sağlarlar. Kalorileri yüksek olabileceği için bir seferde bir avuçtan fazla yeme.

Düşük glisemik indeksli gıdalar tüket. Bu gıdaları sindirmesi daha uzun sürer, böylece daha uzun süre tok hissedersin. Vücudun besinleri yavaşça emer ve böylece bir sonraki öğününe kadar kan şekerindeki ani yükseliş ve düşüşlerden kaçınmış olursun. Düşük glisemik indeksli en iyi gıdalardan bazıları şunlardır:
  • Lahana, havuç, karnabahar, kereviz, salatalık, kabak, karalahana, soğan, armut, domates, su teresi, brokoli, muz, elma ve tüm taneli meyveler yenebilecek faydalı gıdalardır.

Diyetinde şekeri mümkün olduğunca azalt. Gereksiz kalorilerle dolu olmasının yanı sıra, sisteminde daha az şeker bulunması insülin seviyelerini düşürür.
  • Yapay tatlandırıcıları dikkatli kullan. Kalori alımını düşürmeye yardımcı olsalar da, kilo almaya sebep olan açlığın artmasını tetiklediklerine dair kanıtlar da mevcut.
  • Asitli içecekler, alkol, meyve suları ve özel kahve içeceklerine dikkat et. Bunlar yüksek oranda şeker içerir.

Öğleden sonra saat 3 ile 4 arasında proteinden açısından zengin bir atıştırmalık ye. Uzmanlara göre, öğleden sonra saat 3 ile 4 arası olan "sihirli saat"te protein açısından zengin bir atıştırmalık yemek metabolizmayı hızlandırır ve kan şekerini dengeler.
  • Bir protein barı veya protein karışımı, bir avuç badem veya kabak çekirdeği veya bir parça az yağlı peynir iyi seçeneklerdir.
  • Dengeli bir kan şekerine sahip olmak, sistemindeki insülini azaltır; bu iyi bir şeydir çünkü insülin vücudunun orta kısımlarında yağ depolanmasına sebep olabilir.

Az ve sık ye. Alıştığın, günde üç büyük öğün yeme düzenini daha küçük ve daha düzenli öğünlerle değiştir. Birçok insan, özellikle kilo vermeye çalıştığı zaman kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği aralarında bir şey yememe hatasına düşer.

  • Ancak bu tür bir diyet kan şekeri seviyelerini olumsuz etkiler ve açlık yüzünden daha fazla yemene neden olur, bu da kilo vermeyi zorlaştırır.
  • Her üç-dört saatte bir küçük ve sağlıklı bir atıştırmalık yemek ve acıkmayı engellemek çok daha sağlıklı ve daha etkili bir sistemdir.

Bolca su iç. Düzenli olarak tükettiğin tüm içecekleri, özellikle tamamen gereksiz kalorilerle dolu olan ve midende şişkinlik yapan asitli ve şekerli içecekleri su ile değiştir.

  • Egzersiz veya ağır aktiviteler yaptığın her yere su götür ve sıcakta veya ağır antrenmanlarda su içmek için ara ver.
  • Bol su içmek toksinleri sisteminden atar ve dışkılamanı sağlar; bunların her ikisi de düz bir karın için gereklidir.
  • Normal su içmek sıkıcı gelirse, bunun yerine sassy suyu iç. Sassy suyu, metabolizmayı hızlandırmaya ve karın yağlanmasını azaltmaya yardımcı olan bir dizi canlandırıcı ve enerji verici içeriklerle demlenmiş normal bir sudur. Tarifler değişmekle beraber, birçoğu portakal dilimleri, limon dilimleri, rendelenmiş zencefil, taze nane ve taze fesleğen karışımlarını içerir. Su, gece boyunca demlenmesi için bırakılır, böylece ertesi sabah tazeleyici ve canlandırıcı bir hale gelir!
  • Vücudunun verdiği işaretlere dikkat et. İdrarın açık sarı veya açık bir renkte olmalı; kokulu ve koyu sarı renkte olması vücudunun su kaybettiğinin bir işareti olabilir.

Alkolü kes. Diyetini alkolden tamamen arındırma beklentisi katlanılamaz bir şey olabilse de, alkolü kesmeyi ciddi bir şekilde göz önünde bulundurman gerekir. Alkol, özellikle şarap ve bira, kaloriyle doludur (acı gerçek: 750ml’lik bir şişe şarap, aşağı yukarı 600 kalori içerir).
  • Alkol tüketimi ayrıca sistemine östrojen salgılanmasına neden olur, bu da istenmeyen bir şeydir; çünkü aşırı östrojen vücudun kilo vermesine engel olur.
  • Muhtemelen daha da önemlisi, alkol iştahı açar ve iradenin zayıflamasına neden olur, bu da hamburger, patates kızartması, pizza, çikolata ve patates cipsi gibi kendini uzak tuttuğun şeyleri aşırı yeme olasılığını artırır.