KIŞ KOŞULARI İÇİN FAYDALI TÜYOLAR

 




Kış mevsiminde düşen sıcaklıklar dış mekân aktivitelerinden hoşlanan bireyleri, koşuya çıkmak konusunda bunaltıcı yaz aylarına nazaran çok daha fazla teşvik ediyor. Ancak soğuk havada koşmak aynı zamanda belirli noktalara dikkat etmeyi gerektiriyor. Eğer siz de birçokları gibi, kış koşuları için deneyiminizi üst seviyeye çıkaracak detayları öğrenmenin peşindeyseniz, önceliğinizi bu yazının devamında sıralanan tüyoları uygulamaya verebilirsiniz.

Doğru Ayakkabı ve Kıyafet Seçimi

Kış mevsiminde koşu yaparken doğru ayakkabı ve kıyafet seçimi yapmak dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Zira yılın bu döneminde koşu için tercih edilen parkurdaki hissedilen sıcaklık, yağmur ve rüzgâr gibi hava olaylarının etkisiyle çok daha düşük seviyelere inebiliyor.

Ancak genel kanının aksine kışın koşarken kalın kıyafetler yerine kat kat ve ince giyinmek çok daha iyi sonuç veriyor. Buna ek olarak teri dışarı atan, nefes alan kumaştan üretilmiş taytları, uzun kollu tişörtleri tercih edebilirsiniz. Hatta havanın durumuna bağlı olarak rüzgâr korumalı eldivenler ve koşu ceketi giyebilirsiniz.

Ayakkabı seçiminde de benzer kıstaslara odaklanabilirsiniz. Yani ayağınızı sıcak tutacak ve yağmura, kar suyuna, çamura dayanıklı modeller arasından seçiminizi yapabilirsiniz. Koşu esnasında konfor seviyenizi yükseltmek için ayrıca kaşıntı yapmayan ve nemi dışarı atan çoraplara yönelebilirsiniz.

Koşu Öncesinde Isınmayı İhmal Etmeyin

Kış koşuları öncesinde ısınmaya zaman ayırmayı sakın ihmal etmeyin. Zira aksi durumda soğuk havanın etkisi ile egzersiz boyunca ya da sonrasında kas ağrıları ile uğraşmak durumunda kalabilirsiniz. Üstelik böyle bir durumdan kaçınmak için illa masraflı ve zaman alan yöntemlere başvurmak gerekmiyor.

Örneğin, koşu öncesinde vücudunuzu ısıtmak ve kaslarınıza yeterli esnekliği kazandırmak için evinizde temizlik yapabilirsiniz.


Eğer bu seçenek yeterince cazip gelmediyse standart esneme hareketlerine yoğunlaşabilirsiniz. Böylece koşu öncesinde kaslarınızda biriken laktik asit seviyesinin mümkün olan en düşük seviyeye inmesini sağlayabilirsiniz.Isınma Neden Önemlidir yazımız size bu konuda yardımcı olabilir.

Esneme hareketlerine ya da temizlik vasıtasıyla ısınmaya 15 dakika ayırmak genelde yeterli oluyor. Benzer rutini, koşuyu tamamladıktan sonra da yapmayı alışkanlık haline getirirseniz, zindeliğinizi çok daha uzun süre koruyabilirsiniz.

Hız ve Mesafe Bakımından Esnek Olun

Kış koşusu ile ilgili dikkat edilmesi gereken konular arasında hız ve mesafe de bulunuyor. Hız bakımından, kış mevsiminde koşmayı bir maraton gibi düşünebilirsiniz. Yani bu konuda sürdürülebilirliği ön planda tutabilirsiniz. Dolayısıyla uzun süre yüksek tempoda koşmak yerine mesafeleri düşük hızda kat etmeyi deneyebilirsiniz.


Yılın en soğuk döneminde uzun mesafe koşmak bünyeye ağır yük bindirebiliyor. Haliyle sağlık problemlerinin ortaya çıkması olasılığı kış koşuları özelinde ciddi miktarda artabiliyor. Bundan kaçınmak için, tek seferde uzun mesafe koşmak yerine iki aşamalı bir rutini benimseyebilirsiniz. Örneğin, 3 kilometrelik bir parkurun sabah yarısını koşup geri kalan kısmı akşamüstü tamamlayabilirsiniz.,

Kış Koşuları Sonrasında Hızlıca Üstünüzü Değiştirin

Parkuru tamamladıktan sonra ise mümkün olabildiğince hızlı şekilde üstünüzü değiştirmeniz gerektiğini sakın unutmayın. Çünkü koşu esnasında yükselen vücut sıcaklığı hava şartlarının da etkisiyle, durağan hale geçtikten sonra hızlı biçimde düşüyor. Tabii bir de efor sarf ederken oluşan terden arınmak gerekiyor.


Ancak üstünüzü değiştirirken yine kalın bir kıyafet yerine ince kıyafetleri kat kat giyebilir, efor sarf ederken ısınan bedeninizin ısı kaybetmesini önleyebilirsiniz. Kıyafet değiştirmenize rağmen vücut ısınızın düşmeye devam ettiğini hissederseniz sıcak bir şeyler içebilirsiniz. Örneğin, bir termos bardağa koyacağınız çorbayı tüketerek sadece ısınmakla kalmayıp koşarken harcadığınız proteini ve sodyumu geri kazanabilirsiniz. Enerji sağlamak konusunda yeşil çay ile sıcak çikolata da ideal seçenekler arasında yer alıyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski